Marta – Prinţesa palatului său – portret de prinţesă

A fost o dată ca niciodată o prinţesă pe nume  Marta. Ea era  frumoasă şi avea vise măreţe. O însufleţea tot ce era valoros în lumea asta, fie că era vorba de regi sau succese mari, talente mari, cariere fabuloase, toate o vrăjeau pe fetiţa cu ochi căprui, cu minte ageră. Era  un soi de enciclopedie chiar la o vârsta fragedă şi avea o memorie extraordinară; niciodată nu uita nimic şi nici nu se înşela, ochii erau atenţi tot timpul şi avea o minte neobosită. Anii au trecut şi fetiţa frumoasă a ajuns o femeie cât se poate de atrăgătoare, ba chiar o adevărată frumuseţe, cu ochii ei mari fermeca pe oricine.

Prinţul George, de cum o vazuse de prima dată , descoperise în „minunata copilă” prinţesa visurilor sale, deoarece Marta avea toate atuurile: frumuseţe deosebitã, inteligenţã, eleganţã, real talent artistic, poziţie socialã şi avuţie. S-a fãcut plãcutã şi apreciatã atât printre familiile domnitoare, cât şi printre oamenii de rând. Şi Martei îi plăcuse de prinţ, aşa că la scurt timp după ce s-au cunoscut, cei doi s-au căsătorit.

Prinţesa Marta a devenit o scriitoare desăvârşită, totul începând de la o călătorie în Persia, unde prinţul George a primit o însărcinare diplomatică. La întoarcere, prinţesa Marta şi-a pus pe hârtie impresiile din acea călătorie, aşa a aparut prima ei carte care s-a bucurat de un real succes. Apoi a scris şi  lucrări autobiografice şi cu tema  istorică, iar unele le-a publicat sub pseudonimul Lucia. A devenit membră a Academiei Regale de limba şi literatură franceză din Bruxelles.

Marta s-a remarcat şi ca gazda fastuoaselor întâlniri mondene de la Palatul cu salonul de muzică clasică, palat pe care îl iubea nespus. Palatul l-a primit în dar de la soţul ei. Ală­turi de soţia ambasadorului fran­cez, a deschis  un atelier muzical unde se interpreta muzica lui Mozart, De­bussy şi Bach.

Palatul ei a fost jefuit, mobilierul a fost  distrus, perdelele smulse, vesela furată, picturile arse.  Marta a fost nevoită sa plece din România, dar doar după ce s-a asigurat că Palatul cu salonul de muzică clasică este trecut pe lista monumentelor istorice.

Cand a plecat din ţară, nu avea nimic în afara de talentul său nemărginit, datorită lui a reuşit să ne încânte cu multe din capodoperele sale.

marta

 

Descarcati imaginea677 downloads