Cele mai bune 8 remedii naturiste pentru problemele de sănătate ale copiilor

cutekidMulţi părinţi preferă produsele non-farmaceutice pentru a evita sau a trata anumite boli ale copiilor. Potrivit unui sondaj realizat de Opinion Search Corporation din America, în 20009, dintr-un eşantion de 6000 de părinţi, 40% au spus că preferă tratamentele naturiste pentru afecţiunile copiilor, comparativ cu 23% din acelaşi eşantion al unui sondaj realizat in 2008. Prin urmare, interesul pentru medicina alternativa aplicată în rândul copiilor creşte tot mai mult.

Bineînţeles, trebuie să sunaţi medicul pediatru în cazul în care micuţul are probleme de sănătate care se pot trata doar prin tratamentul oferit de medicina tradiţională. Totuşi, există o serie de probleme de sănătate care, conform experţilor, se pot trata şi prin apel la remedii naturiste. Iată 8 astfel de remedii:

1.      Colicii se tratează cu muşeţel
„Muşeţelul calmează spasmele intestinale şi este foarte eficient pentru relaxarea mentală” spune doctorul Kathi Kemper, autoare a The Holistic Pediatrician.

Cercetările sugerează că substanţele active din mușețel funcţionează ca un sedativ  uşor asupra creierului, fără a avea efecte secundare.  Lăsaţi ceaiul de museţel să infuzeze timp de 5 minute, iar odată ajuns la temperatura camerei, daţi copilului să bea de la 100 până la 250 ml.
Muşeţelul este o plantă folosită de foarte multă vreme pentru tratarea colicilor. Conform unui studiu realizat în Italia, 85% din bebeluşii cu colici au răspuns pozitiv la tratamentul cu ceai de muşeţel.

Foarte rar, se poate întâmpla ca micuţii de 6 luni sau mai mari să prezinte o erupţie cutanată după ce au băut cei de muşeţel fals. Sunt o serie de plante care seamănă cu muşeţelul, dar nu au acelaşi efect. În acest caz, opriţi imediat tratamentul.

2.      Soluţia la nivelul ridicat de sânge din zahăr este scorţişoara
Se pare că scorţişoara ar avea un compus activ care acţionează direct asupra celulelor şi permite zahărului să intre în sânge, dar în cantităţi mai mici. Informaţia vine din partea lui Shane Ellison, un chimist organic și autorul a Over-the-Counter Natural Cures. Totuşi, pentru că cercetările în acest domeniu sunt destul de noi,  oamenii de știință încă studiază modul exact în care funcţionează scorţişoara pentru a reduce zahărul din sânge.
Cercetările realizate pe adulţi arată că scorţişoara ajută la reducerea zahărului din sânge atunci când este adăugată în alimente sau băuturi. Într-un studiu realizat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2, nivelul de zahăr din sânge a fost reduse semnificativ atunci când au consumat de la o jumatate de linguriţa la  2 linguriţe de scorţişoară pe zi.
Scorţişoara vine să completeze, nu să înlocuiască anumite alimente din dieta copiluli tău. Prin urmare, adaugă scorţişoră la diferite reţete, stropeşte cerealele cu scorţişoară.

Nu încercaţi să daţi copilului să mănânce pepene amar (cunoscut sub numele de castravete amar, goya sau karela), recomandat de unele personae pentru problema nivelui crescut de zahăr din sânge, mai ales pentru diabetul de tip 2. Se pare că acest aliment ar fi toxic pentru copii.

3.      Refluxul gastroesofagian poate fi calmat cu gumă de mestecat
„Guma de mestecat stimulează fluxul de saliva, fapt care duce la neutralizarea acidului din stomc şi face copii să înghită mai des”, spune medical Leo Heitlinger, directorul Academiei Americane de Medici Pediatri, Secţia Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție. Acest efect al gumei de mestecat poate ajuta alimentele să ajungă în aparatul digestiv inferior, reducând riscul refluxului. Mulţi bebeluşi au această problemă, dar nu e indicat să le dăm copiilor gumă de mestecat decât după vârsta de 4 ani.Un studiu britanic recomandă această soluţie pentru refluxul gastroesofagian. Este indicată guma fără zahăr, care să nu fie mestecată foarte mult timp.

4.      Arsurile solare se tratează cu aloe vera
„Substanţele active din aloe vera grăbesc vindecarea pielii, pentru că aduc rapid sânge oxigenat la vasele mici care o hrănesc”, explică Duffy MacKay, un medic cu o vastă experienţă în medicina alternativă, vicepreşedinte a Consiliului pentru Nutriţie din Washington, D.C. Aloe vera are un efect hidtratant, iar pielea afectată de răni sau de arsuri are nevoie de substanţe hidtratande pentru a se vindeca.

Un studiu legat de arsuri spune că aloe vera reduce timpul de vindecare al arsurilor de gradul 1 şi 2 cu până la 9 zile.
Tineţi minte că gelul de aloe vera, care se găseşte uşor în farmacii, are concentraţia cea mai ridicată de aloe, pe când cremele hidtratante cu aloe au o concetraţie mai scăzută. O soluţie la îndemână ar fi să ţineţi planta aloe vera în casă şi să rupeţi, în caz de nevoie, o frunză, o tăiaţi pe lungime şi stoarceţi gelul.

  5.     Stomacul deranjat se tratează cu ghimbir
Ghimbirul alungă spasmele şi ajută la diminuarea contracţiilor din stomac care produc greaţa, deci este un remediu foarte bun pentru greaţă şi un stomac deranjat. Într-un studiu realizat pe adulţi care aveau probleme cu greaţa sau cu stomacul deranjat din cauza mersului cu maşina, cei care lua o capsulă de 1000 mg de ghimbir înainte de a se urca în maşină nu mai manifestau greaţă sau migrene.

Limonada cu ghimbir conţine foarte puţin din acest ingredient recomandat pentru greaţă. Pentru un efect garantat, faceţi un ceai de ghimbir pe care copilul să îl beau cu 30 d eminute înainte să se urce în maşină. Adăugaţi o linguriţă de ghimbir proaspăt tocat la 2 căni de apă fiartă şi lăsaţi-l să infuzeze 5 minute. Serviţi copilului ceaiul rece sau cald, îndulcit cu miere.

6.  Alergiile nazale scad în intensitate dacă micuţul mănâncă mere
Quercetina, un antioxidant care se găseşte în mere, inhibă efectul histaminelor, care provoacă alergiile, manifestate prin creşterea producţiei de mucus nazal şi ochi înlăcrimaţi.

„Adăugarea de alimente care contin quercetin în dieta copilului tău poate reduce semnificativ alergiile sau atenua simptomele „, spune Michael J. Welch, medic şi profesor la Universitatea de Medicină din California, San Diego.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de alergoloie si imunologie clinică, quercetina (sub formă de supliment) s-a dovedit a fi mai eficace decât un antihistaminic pe bază de prescripţie medicală.
Quercetina este disponibilă şi ca supliment alimentar. Majoritatea medicilor recomandă ca micuţii să consume alimente bogate în această substanţă, cum ar fi afinele, zmeura, şi ceapa, deoarece ele sunt încărcate cu mulţi antioxidanţi şi substanţe nutritive care nu se găsesc în suplimente.

7. Scapă copilul de tuse cu miere
„Mierea calmează ţesuturile iritate cauzate de tuse, făcând înghiţirea mai puţin dureroasă”, afirmă dr. Kemper, directorul Centerului de Medicină Integrată din cadrul  for Integrative Wake Forest University Medical Center, din Winston-Salem, North Carolina. Mierea mai conţine antioxidanţi care combat bolile şi microbii.

Efectul mierii a fost dovedit la Penn State University. Mai mult de 100 de copii cu vărsta de 2 ani sau mai  mari, au fost trataşi cu o lingură de miere înainte de culcare. Tusea a fost calmata mult mai repede faţă de cum ar fi fost calmată prin administrarea de siropuri sau alte medicamente. Mierea a fost mult mai apreciată de părinţi decât siropul de tuse, având şi un efect benefic asupra somnului copiilor.

Tineţi minte totuşi că nu este recomandat să daţi miere copiilor mai mici de 12 luni, pentru că unele tipuri de miere conţin bacterii împotriva cărora organismul micuţilor nu este sucicient de pregătit pentru a lupta.

Pentru tratarea tusei, nu este recomandat pentru copii ceaiul de licorice (liquorice), deoarece poate cauza probleme cardiace.

8. Probioticele contra diareei
Probioticele sunt bacterii sănătoase care se găsesc în iaurt, lapte bătut, alimente din soia şi lapte de soia, dar şi sumplimente. Ele ajută la înlăturareaa efectelor produse de un tratament cu antibiotic, înlocuind bacteriile bune care au fost practic înlăturate de medicamente.  În cazul diareei infecţioase, se presupune că bacteriile bune din probiotice ar putea înlătura bacteriile rele care trăiesc în sistemul digestiv sau chiar să distrugă microorgnismele nocive care cauzează infecţiile. Într-un studiu publica în Jurnalul de gastroenterologie clinică, probioticele s-au dovedit a fi  benefice în lupta împotriva diareei associate cu antibiotice, dar şi a celei infecţioase.

Aparent, probioticele Lactobacillus reuteri, sau L. reuteri sunt cele mai bune pentru a trata diareea. Cătaţi astfel de probiotice pe etichetele cutiilor de iaurt.

În cazul în care vă confruntaţi cu probleme mult mai grave de sănătate ale copiilor, cereţi imediat sfatul unui medic. Articolul de faţă nu îşi propune să fie o alternativă sigură la medicamente, are strict un rol informativ şi nu promovează medicina alternativă.

 Sursă: Parents.com