Copiii şi internetul: 10 întrebări la care orice părinte trebuie să aibă un răspuns

copiii_internetulLa un moment dat, orice părinte se află pus în faţa situaţei de a-şi lăsa copilul în faţa calculatorului, pe internet. Mulţi dintre aceştia nu ştiu exact cum să procedeze pentru a asigura siguranţa on-line copilului. Informaţiile trebuie filtrate, e necesar ca micuţii să recunoască reclamele, să fie responsabili şi foarte atenţi în mediul on-line.

Când vorbim despre siguranţa copilului pe internet, nu punem neapărat în discuţie doar blocarea anumitor site-uri neadecvate pentru vârsta copilului dumneavoastră. Părinţii trebui să-şi ajute copiii să aibă activităţi productive pe internet şi chiar să ajungă la stadiul în care nu trebuie să îi supravegheze tot timpul.

Vă propunem o listă cu 10 dintre cele mai comune întrebări privind siguranţa şi activitatea copiilor pe internet. Avem şi posibile răspunsuri la fiecare întrebare:

1.      La ce vârstă îi  lăsăm pe copiii pe internet?

Dorinţa copiilor de a accesa mediul on-line este indusă de plictiseală, curiozitatea lor specifică pentru ceva nou. Dumneavoastră decideţi  vârsta potrivită la care îi puteşi lăsa să acceseze internetul.Aceste sfaturi vă pot ajuta să aveţi un start de succes :

  • Staţi lângă copilul dumneavoastră pentru a-i explica anumite lucruri.
  • Stabiliţi o limită de timp pentru a sta în mediul on-online
  • Găsiţi site-uri potrivite cu vârsta copilului

Evitaţi să staţi on-line cu cel mic înaninte de ora somnului. Această activitate îi poate stimlula prea mult, făcând ca senzaţia de somn să fie întreruptă.

2.      Cu ce site-uri şi activităţi on-line pentru copii începem?

Sunt multe criterii în funcţie de care puteţi evalua ce site se potriveşte cu vârsta copilului tău. Fie vreţi ca micuţul votru să se joace, să asculte muzică, fie aveţi nevoie de site-uri cu instrucţii audio, pentru copii care încă nu pot citi. De asemenea, unii părinţi vor să-i fereasca pe cei mici de publicitatea on-line.

Noi recomandăm alegerea unor site-uri interactive care încurajează învăţarea, atitudinile pozitive şi care stimulează imaginaţia celor mici. Personajele agresive, graficele supărătoare sau reclamele pentru fast-food şi jucării foarte scumpe pot genera frustrări copilului.

În acest sens, vă puteţi consulta şi cu alţi părinţi sau psihologi de specialitate.

3.      Ce sunt browserele pentru copii, am nevoie de aşa ceva?

Browserele special create pentru copii sunt nişte aplicaţii mai speciale, un program de navigare pe internet care include video-uri, jocuri şi alte activităţi.

Unele sunt destul de restrictive, altele folosesc un filtru care găsesc doar site-uri potrivite pentru vârsta copilului. Multe dintre browsere sunt costisitoare.

Unele familii consideră browserele pentru copii o investiţie bună pe termen scurt, un fel de training pentru internet. Partea negativă este că unii copii se plictisesc şi pot găsi şiretlicuri pentru a accesa anumite site-uri nepototrive.

Trebuie să îi învăţaţi pe copii să folosescă în mod responsabil astfel de surse şi să îi supravegheaţi pentru început.

4.       Care sunt paşii esenţiali pentru a asigura siguranţa copilului meu în mediul on-line?

Ce trebuie să facă micuţii:

Să întrebe părinţii dacă pot folosi internetul
Să deţină aptitudini sociale de bază
Să înţeleagă regulile unui site şi să ştie cum să-i atenţionez pe ceilalţi care nu au o atitudine potrivită.
Să recunoasă situaţiile de pericol (acei „red flags”), de exemplu când cineva îi întreabă detalii personale, cum ar fi numele complet şi adresa.

Ce nu trebie să facă micuţii:
Să acceseze mediul on-line fără aprobarea în prealabil a părinţilor
Să pretindă că sunt altcineva
Să dea informaţii personale (nume şi adresă)
Să fie răutăcioşi

5.      E bine să îmi las copilul să se joace pe site-urile anumitor brand-uri?

Multe site-uri de branduri mizează pe interactiviate, atrăgându-i pe cei mici cu un design foarte drăguţ, cu jocuri, diferite activităţi şi concursuri. Paginile Facebook intră şi ele în această categorie. De cele mai multe ori, copiii sunt o momeală uşoară.

Noi vă popunem o strategie pentru a evita anumite situaţii neplăcute: roagă-l pe copil să scrie pe o foaie de hârtie site-urile pe care vrea să le acceseze. Spune-le că vei da şi tu o scurtă privire pentru a le verifica. Dacă doriţi, le puteţi da bookmark într-un fişier bine ascuns, astfel încât micuţul să poată vizita acele website-uri doar cu aprobarea dumneavoastră şi sub supravegherea dumneavoastră.

6.      Cum îl învăţ pe cel mic să recunoască publicitate on-line?

Nu toate site-urile specifică faptul că anumite texte sau imagini au rol publicitar. Vă puteţi ghida totuşi după o listă pentru a-i spune copilului ce conţinut e reclamă

  • Cuvântul „ad”, “reclamă” sau celebrele “click aici”, “cumpără acum”
  • Ferestrele care apar brusc pe ecran (pop-up-uri)
  • O imagine cu un produs pe care copii îl adoră (ciocolată, cereal, iaurt)
  • Preţuri sau cuvântul „gratis”
  • Concursuri sau cuvântul „câştigă acum”

7.      Ce trebuie să ştiu despre jocurile multiplayer?

Jocurile multiplayer le permit celor mici să interacţioneze cu prietenii în lumea virtuală, prin diferite reţele. Multe astfel de site-uri care găzduiesc acest gen de jocuri au opţiunea de mesaje instant şi de a conversa folosind vocea, cu ajutorul căştilor cu microfon.

De obicei, vârsta la care copii se pot înscrie este de 13 ani.
Majoritatea jocurilor multiplayer sunt gratuite, altele contra-cost. Aveţi grijă la setările de confidenţialitate ale genurilor acesta de site-uri, întrucât de obicei copii trebuie să îşi creeze un cont cu detalii percum nume, prenume, vârstă. Vorbiţi-le copiilor despre responsabilitatea comunicării în mediul on-line. Unele site-uri au o secţiune specială destinată părinţilor. Vă recomandăm s-o citiţi.

O altă problemă este faptul că jocurile on-line măcâncă mult timp. Stabliţi cu copii dumneavoastră nişte limite în acest sens.

8.      Să-l las pe copilul meu să-şi facă un cont de Facebook?

Trebuie să ai cel puţin 13 ani pentru a-ţi face un cont pe Facebook, dar unii copii se înregistrează mai devreme, cu o data de naştere falsă. Din motive de siguranţă şi care ţin de viaţa private, copii ar trebi să aştepte până la 13 ani pentru a se înregistra pe Facebook.
Dacă micuţul tău are deja 13 ani şi vrea neapărat să stea pe Facebook, vă oferim 5 sfaturi pe care să i le daţi şi lui:

  • Găndeşte-te bine înaninte să publici orice fotografie sau text
  • Fii respectuos.
  • Raportează orice neregularitate.
  • Fii conştient că orice publici în mediu on-line poate fi interpretat în moduri la care nu te-ai gândit.
  • Foloseşte setările de siguranţă.

9.      Care sunt regulile unui comportament on-line responsabil?

 Internetul este o comunitate. În cele din urmă, totul se rezumă la respect : respectul pentru alte persoane, respectul pentru munca altora şi respectul de sine.

Iată cum putem ajunge respectuoşi şi respectaţi pe internet:

  • Împărtăşeşte din experienţele tale, însă nu exagera! Informaţia are o putere de propagare incredibilă şi poate ajunge la publicuri care se pot simţi ofensate
  • Comportă-te frumos cu ceilalţi. Ia apărarea celor care sunt luaţi în râs.
  • Respectă originalitatea celorlalţi, fie că este vorba de fotografii, video-uri sau chiar teme de şcoală, implică-te şi tu în comunităţi specific dacă ai un anumit talent.

10.  Cum afectează internetul intimitatea copilului meu?

Intimitatea în mediul on-line înseamnă două lucruri:

  1. Intimitatea personală (reputaţia în mediul on-line)
  2. Intimitatea consumatorilor (datele pe care companiile le pot colecta despre tine).

Copiii trebie să înţeleagă aceste două aspecte şi să fie foarte atenţi ce publică în mediul on-line, unele informaţii putând fi colectate de anumite companii.

Setările stricte de confidenţialitate vă pot ajuta atât în ceea ce priveşte protejarea datelor personale cât şi a datelor privind anumite preferinţe.

Copiii trebie să înveţe de mici să-şi protejeze datele personale şi să-şi contruiască o reputaţie în mediul on-line.

Sursă: CommonSenseMedia