Top 10 probleme legate de pielea copilului şi sfaturi pentru a le evita

baby-skin-071Copiii au o piele foarte delicată, care e afectată adesea de iritaţii cutanate. Mulţi nou-născuţi sunt predispuşi la astfel de probleme ale pielii în primele luni după naştere. Vestea bună e că marea majoritate a iritaţiilor trec de la sine cu timpul. Iată cum puteţi identifica şi trata uşor problemele de piele ale micuţilor.

1.      Dermatita de scutec
Dacă micuţul tău are pielea roşie în jurul scutecului, ai de-a face cu o erupţie cutanată care poate fi prevenită relativ uşor. Trebuie doar să aveţi grijă ca scutecul să nu fie prea strâmt, umed, lăsat prea mult. De asemenea,  ţineţi cont că detergenţii folosiţi sau substanţele conţinute în şerveţelele umede pe care le folosiţi când ştergeţi copilul înainte de a-i schimba scutecul pot provoca şi ele iritaţii. Pentru a evita astfel de probleme, încercaţi să lăsaţi pielea copilului să respire cât mai mult, schimbaţi scutecul imediat ce e umed, folosiţi un prosop fin îmbibat în apă caldă pentru a spăla micuţul şi aplicaţi în zonele predispuse la inflamaţii cremă cu oxid de zinc.

2.      Coşurile şi punctele albe
Acneea la bebeluş (acneea neonatală) nu este deloc similară celei din adolescenţă. Studiile recente arată că acneea bebeluşilor ar fi cauzată de infecţii fungice care nu ar trebui să îngrijoreze foarte mult părinţii. Nu există dovezi cum că acneea copiilor nou-născuţi ar fi cauzată de pielea grasă. Coşurile sau punctele albe de pe nasul şi obrajii bebeluşilor dispar în câteva săptămâni. Punctele albe, numite Milia, sunt cauzate de mici modificări hormonale. Ele apar pe nas şi pe faţă şi sunt cauzate de blocarea glandelor  sebacee de către bucăţile mici de piele care se exfoliază. Nu e foarte indicat să folosiţi creme sau alte loţiuni care ar putea avea un efect nociv asupra acestor bubiţe inofensive. Produsele cosmetice ar putea duce cu siguranţă la  uscarea pielii bebeluşilor.

3.      Semnele din naştere
Studiile spun că mai mult de un copil din zece se naşte cu un semn. Aceste mici pete mai decolorate ale pielii sau aluniţe nu sunt neapărat moştenite. Copilul fie se naşte cu ele, fie le prezintă câteva luni mai târziu după naştere. În general, acestea nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare şi nu au nevoie de tratament. Dacă totuşi consideraţi că micuţul dumneavoastră are nevoie de ajutor, discutaţi despre asta cu medicul pediatru.

4.      Dermatita atopică şi eczemele
Eczema este o erupție de culoare roșie, însoțită de mâncărime, care poate sau nu pot să apară ca răspuns la un factor declanșator. Este frecventă la copiii care au un istoric familial de astm, alergii, sau dermatită atopică. Eczema poate apărea pe faţa copilului,  ca o erupție cutanată cu mici secreţii. În timp, stratul de piele afectat poate deveni gros, uscat și solzos. Eczemele mai pot apărea pe  cot, piept, braţe, sau în spatele genunchilor. Pentru a o trata, identificaţi cauzele şi încercaţi să le evitaţi. Folosiți săpunuri blânde și detergenți speciali.

5.      Pielea uscată a bebeluşului şi folosirea pudrei
Nu ar trebui să vă faceți griji în cazul în care nou-nascutul dumneavoastră are a pielea uscată, se întâmplă de multe ori în cazul în care copilul se naşte puţin peste termen. Pielea de la bază este sănătoasă, moale și umedă. În cazul în care pielea uscată a copilul nu dispare, vorbiţi cu medicul dumneavoastră.
Fiţi atenţi la folosirea pudrei! Bebeluşii pot inhala boabele foarte fine de pudră de talc sau particulele mai mari de amidon de porumb, care le-ar putea cauza probleme pulmonare. Cel mai bine este să se evite utilizarea lor.

6.      Excesul de sebum sau crustele de lapte
Crustele de lapte pot apărea în timpul prima sau a celei de-a doua luni de viaţă a copilului. De obicei, trece în primul an. De asemenea, dermatita seboreică este o afecţiune des întâlnită, cauzată în de excesul de sebum și apare ca un strat solzos, ca de ceară, sau ca o erupție roșie pe scalp, sprâncene, pleoape, părţile laterale ale nasului, sau în spatele urechilor. Medicul pediatru vă poate recomanda cele mai bune tratament pentru astefel de probleme: un şampon special, ulei pentru copii, sau anumite creme şi loţiuni.

7.      Căldura puternică şi transpiraţia duc la iritaţii
Copiii mici prezintă mici umflături roz sau roşii care apar pe porţiunile corpului predispuse la transpiraţie, cum ar fi gâtul, zona de scutec, axile și pliurile pielii. Un mediu răcoros, uscat și hainele largi pe corp sunt soluţii pentru a preveni astfel de erupții cutanate care poat apărea chiar şi pe timp de iarnă, ​​atunci când copilul este îmbrăcat foarte gros. Încercați să îmbrăcaţi micuţul folosind mai multe straturi de haine care se pot da uşor jos atunci când temperatura se încălzeşte.

 8.      Infecţiile fungice
Copiii fac infecţii fungice deseori după ce au fost trataţi cu antibiotice. Drojdie infecții apar de multe ori după ce copilul a avut o rundă de antibiotice, și apar diferite părţi ale corpului copilaşului. Ciupercile care apar pe limbă şi în gură arată ca laptele praf uscat, în timp ce infecţiile fungice în zona de scutec au culoarea roşu-aprins, de cele mai multe ori cu coşuri roşii, mici, la marginile erupţiei cutanate. Contactaţi-vă  medicul pediatru în aceste cazuri, întrucât pentru fiecare problemă există un tratament diferit.

9.      Icterul sau pielea galbenă
De obicei, icterul, coloraţia galbenă care afectează pielea şi ochii copilului, se manifestă la două sau trei zile după naştere. Afecţiunea este comună la copiii prematuri. Cauzată de acumularea prea mare de bilirubină (un produs al celulelor roșii din sânge), pielea galbenă dispare, de obicei, după ce bebeluşul are o săptămână sau două. Tratamentul pentru icter poate include mese mai frecvente sau, pentru cazurile mai severe, terapia cu lumină (fototerapie). Dacă bebelusul tau prezintă simptome de icter, discutați cu medicul dumneavoastră.

10. 
Arsurile solare
Expunerea prelungită a pielii bebeluşilor sau a copiilor la soare nu este indicată, mai ales în primele şase luni de la naşterea acestora. Puteți folosi creme de protecţie solară pentru copii de la orice vârstă. Pălăriile și umbrele sunt, de asemenea, bune pentru a evita arsurile. Pentru o bronzare sănătoasă a copilului,  aplică, folosind un prosop fin, creme de protecţie, dar şi creme de hidratare şi masaşi pielea copilului circa 10-15 de minute de câteva ori pe zi. Pentru arsuri solare grave, sunaţi pediatrul.
Cele mai multe erupții cutanate ale copiiilor și problemele care decurg de acolo nu sunt grave. Apariţia lor nu înseamnă că nu aveţi un copil sănătos. Totuşi, dacă apar semne de infecție, este nevoie de  o atenție deosebită. În cazul în care pielea copilului are puncte mici, roşii-violacee, în cazul în care există umflături galbene pline cu lichid (pustule), în cazul de febră sau letargie, consultați medicul pediatru pentru tratament medical imediat.

 

Sursă: www.webmd.com