Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău: 7 lucruri esenţiale de avut în vedere

kid playingOdată ajunşi la raionul de jucării, fie că suntem părinţi, bunici sau pur şi simplu dorim să luăm un cadou pentru un copil, suntem puşi în faţa unei decizii destul de dificile. Vedem foarte multe jucării drăguţe, pufoase, frumos colorate şi ambalate, fiecare în parte încercând să ne convingă de faptul că ar fi cea mai bună achiziţie.
Ce trebuie să alegem totuşi, fără a pierde prea mult timp şi răbdare? Iată 7 factori foarte importanţi care vă pot determina să luaţi o decizie corectă în materie de alegere a unei jucării potrivite pentru copilul tău sau al unei persoane dragi.

 1.       Vârsta copilului
Primul lucru care trebuie avut în vedere atunci când cumpăraţi un cadoul pentru un copilaş este vârsta acestuia. Se întâmplă des să credeţi că aţi găsit jucăria perfectă, însă, de fapt, ce aţi găsit depăşeşte capacităţile, deprinderile copilului.  Mai mult, se poate întâmpla ca respectiva jucărie să pună în pericol siguranţa celui mic. Gândiţi-vă că, în cazul în care cumpăraţi un cadou pentru copilul unei cunoştinţe, persoana respectivă s-ar putea simţi jignită dacă jucăria oferită cadou nu e nicidecum potrivită cu  vârsta copilului.

2.       Siguranţa
Aţi fi tentaţi să credeţi că o jucărie nu poate prezenta nici un pericol la adresa copilului dumneavoastră, dar nu este chiar aşa. Fiecare jucărie are, sau, cel puţin ar trebui să aibă specificată pe ambalaj vârsta copilului căruia i se adresează. Încercaţi să fiţi atenţi şi la detaliile privind materialele din care sunt realizate jocurile pentru copii. Unele vopsele pot fi toxice pentru micuţi.  Micuţii sunt tentaţi să pună pune gură jucăriile şi unii chiar vor avea prostul obicei de a le roade.
Totodată, atenţie la jucăriile oferite ca bonus la diverse meniuri sau alte produse alimentare destinate copiilor, pentru că pot avea bucăţi mici, detaşabile, care sunt uşor de ingerat, sau, mai rău, sunt ascuţite şi pot răni copilul.

3.       Încurajează creativitatea
Jucăriile banale, care nu au niciun haz, devin plictisitoare. Copii adoră să-şi folosească imaginaţia, aşadar oferiţi-le un suport în acest sens. Încurajaţi imaginaţia copiilor cumpărându-le nu numai jucării extrem de scumpe, ci jucării care să contribuie la interesele specifice ale copiilor, cum ar fi muzica, desenul, rezolvarea de puzzle-uri, recitarea de poveşti sau poezii. O alternativă ar fi chiar să îi încurajaţi pe cei mici să-şi confecţioneze propriile jucării, oferindu-le materialele necesare.

4.       Invită la activitate fizică
Înainte de a le prezenta micuţilor jocurile video, ar fi indicat să le prezentaţi şi cealaltă perspectivă a jocului, cea în aer liber, unde e necesară multă activitate fizică. Există jucării sau jocuri care presupun mai mult decât simplul stat pe podea. Înălţatul zmeului, jocul cu mingea, săritul corzii sunt doar câteva exemple. Să nu uităm că jocul în aer liber este unul dintre cei mai buni factori de prevenţie a bolilor în rândul celor mici.


5.       Longevitatea
Creşterea unui copil presupune cheltuieli mari, din care fac parte şi achiziţionarea jucăriilor.Renunţaţi la  obiceiul de a cumpăra jocuri ce pot fi folosite o perioadă relativ scurtă de timp şi încercaţi să găsiţi o soluţie la această problemă. Puteţi găsi jucării care să fie utile mai mult timp copilului, care să capete roluri noi odată ce acesta creşte. Exemple ar putea fi: căsuţele pentru păpuşi, trenuleţele cu şină, jocurile de tip lego, leagănele de exterior.

6.       Oferă o experienţă multisenzorială
Găsiţi jucării care să facă mai mult decât un singur lucru. Jucăriile care se aprind apăsând pe un buton, scot anumite sunete şi au diferite texturi vor fi mult mai interesante pentru cei mici. Astfel de jucării s-au dovedit a fi extrem de utile pentru copiii cu probleme de comportament sau deficit de atenţie, reducând stresul şi încurajând imaginaţia şi spiritul de cooperare al copiilor.

7.       Încurajează învăţarea
Jucăriile care se aprind sau fac zgomote pot fi distractive, dar asigurați-vă că şi stimulează mintea copilului dumneavoastră. De la o vârstă fragedă, cei mici au o capacitate extraordinară de a învăţa lucruri noi, trebuie să profitaţi de asta şi să îi găsiţi jucării care încurajează învăţarea. Investiţi în jucuri şi jucării care cer copilului să rezolve anumite probleme, să le activeze abilităţile de judecată logică.

 

Sursă: www.lifehack.com