Cateva sfaturi de la Fabrica de Talente – Cum procedez in fata listei luuungi pregatita pentru Mos Craciun??

Autor: Beatrice Vana, sociolog, trainer, coach, parinte, pasionat de parenting

 

christmas-listImi amintesc ca avem sase ani cand am scris prima scrisoare lui Mos Craciun… nu am vrut multe si nu-mi mai amintesc de ce nu am pus pe lista decat un singur obiect, un pian de jucarie. Un singur obiect, dorit si apoi primit, caci Mosul respecta dorintele copiilor si face tot ceea ce este posibil pentru a le indeplini. Si odata primit, a fost atat de apreciat, incat si acum pot retrai surpriza si placerea descoperirii acelui cadou si mandria ca am avut prima mea comunicare eficienta cu Mosul.

Ei, zilele trecute, copiii mei au scris lista pentru Mos – pentru ca acum nu mai este o scrisoare, un biletel, ci o lista luuunga, plina de denumiri in limbi straine. Ma intreb cum de intelege Mosul ce vor copiii din zilele noastre!?

Dar cum reactionam noi, ca parinti in fata unei liste interminabile sau ce contine obiecte pe care Mosul poate nu si le permite intotdeauna.

Iata 4 sugestii simple de implementat:

–          Explicam ce este Mos Craciun, dar mai mult as insista pe ce reprezinta Craciunul, ca sarbatoare – spiritul Craciunului, faptele bune, impacarea, minunile din viata noastra si recunostinta pentru ce avem in locul invidiei pentru ce nu avem.

–          Lista in sine ar trebui incurajata ca o scrisoare in care care sa povesteasca (sau sa deseneze, in functie de varsta) ce fapte bune a facut, pentru ce este recunoscator, poate si un dar desenat, in schimbul cadourilor dorite. Pentru a incuraja autodisciplina, onorarea promisiunilor, copiii pot redacta o lista de doua-trei  comportamente pe care si le propun  (de exemplu: sa faca curat in camera sa in fiecare sambata dimineata, sa citeasca o poveste in fiecare seara fratiorului sau, sa aleaga 10 dintre jucariile sale pentru a le dona …).

–          Orice lista de jucarii, oricat de lunga, trebuie sa contina prioritati – asadar, sa sublinieze cel mai dorit cadou pentru a se obisnui cu stabilirea prioritatilor, dar si reglarea asteptarilor. In acelasi scop, discutati cu copilul despre ce este realist si ce nu, atat din perspectiva cantitatii, dar si a obiectelor cerute si asteptate. Mentionati ce inseamna lacomia si deschideti oportunitatea de a intelege ce inseamna realismul.

–          La varsta mica, copiii apreciaza cantitatea in locul calitatii – se vor bucura probabil mai mult de un camion maaare decat de un camion mic, dar din materiale de calitate (pe care doar parintii par sa le aprecieze). Discutati despre simbolul cadoului primit, despre beneficiile acestuia, dar mai ales despre gestul de a darui si implicarea celui care a daruit (o vestuta crosetata de bunica strange in ea toata dragostea cu care a fost facuta special pentru cel ce a primit-o).  Chiar si cadourile care nu ii plac pot devein o sursa de bucurie si apreciere. De asemenea, evitati sa verificati si sa punctati faptul ca o jucarie sau un obiect vestimentar poarta o anumita marca. Calitatea nu inseamna intotdeauna un brand. Astfel de exemple ii vor ajuta pe copii sa aprecieze gestul si nu obiectul in sine sau valoarea sa materiala…

Toate acestea va vor ajuta sa insuflati valori de baza copiilor de astazi, adulti fericiti in viitor!