6 sfaturi pentru un somn linştit al copiilor

Copiii pot fi dificili uneori, mai ales când e vorba de somn. V-aţi pus vreodată în locul lor ?sleep

Haideţi să vedem împreună cu ce greşim atunci când ne punem micuţii la culcare, pentru ca, în timp, să scăpăm de grija nesomnului şi să dormim bine!

Conform precizărilor Academiei Americane de Medicină a Somnului,  bebeluşii  (1-11 luni) trebuie să doarmă 14-15 ore pe zi, copiii între 11 luni şi 3 ani: 12-14 ore pe zi,  preşcolarii: 11-13 ore, iar şcolarii: 10-11 ore.

 1.      Creează din timp o rutină pentru somnul copilului

De la vârsta de 4 luni, copilul începe să doarmă cel mai mult noaptea. Totuşi, micuţul are nevoie şi de cele 3 perioade de somn din timpul zilei. De la 4 luni,  e deja  timpul perfect pentru a stabili o rutină a somnului, potrivit medicului pediatru specialist Jyoti Krishna de la Centrul de Tulburări de Somn al Clinicii din Cleveland (America). Krishna spune că „micuţii au nevoie de un program bine organizat de mici, aşa că trebuie să le faci un orar regulat cu ore de somn”. Tot Krisha subliniază că e foarte important să pui copilul în pat încă de la primele semne ale faptului că e somnoros, şi nu când a adormit pe deplin. „Micuţii trebuie să înveţe singuri să se liniştească înaninte de culcare, şi nu să se bazeze pe tine să faci asta tot timpul.”, adaugă pediatrul.

2.       Un spaţiu ideal pentru somn

La fel ca şi adulţii, copilul tău are nevoie de un mediu calm, liniştit pentru somn. Asiguraţi-vă că salteaua pătuţului e confortabilă şi că temperatura camerei este una potrivită. Shari Mezrah, specialit în somn şi autoarea volumuluiBebeluşul doarme la noapte” (The baby Sleeps Tonight), spune că dormitorul nu trebuie să fie complet întunecat în timpul nopţii. Dacă micuţul se simte mai în siguranţă cu lumina aprinsă, atunci asigură-te că are parte de asta.

3.       O burtică fericită= un somn fericit

În mod normal, cânt bebeluşul e sătul, va dormi mai mult şi mai bine, explică Shari Mezrah. Este indicat să alăptezi micuţul sau să îi dai o sticluţă cu lapte înainte de a-l adormi. În cazul copiilor preşcolarilor, evită să îi hrăneşti bine înainte de culcare. Nu-i da copilului să mănânce dulciuri sau să consume băuturi  carbogazoase după ora 15 :00.

4.       Fără desene animate înainte de ora culcării

De la vârsta de aproximativ 2 ani, copii au nevoie de ceva timp până să adoarmă, aşa că încearcă să eviţi orice distragere de atenţie cu jumătate de oră înainte de ora somnului.

Asta înseamnă să stingi televizorul, computerul, telefonul şi să eviţi orice activitate care să îi solicite intelectul foarte mult. Indicat ar fi să asculte muzică relaxantă, să îi citeşti o poveste sau să îi vorbeşti despre activităţile pe care le veţi face în ziua următoare.

5.       Nu săriţi peste puiul de somn din timpul zilei!

Mulţi părinţi au impresia că, din moment ce micuţul nu a dormit deloc în timpul zilei, va dormi excelent în timpul nopţii. Nu este deloc aşa. Doar un pui de somn bun din timpul zilei poate asigura un somn perfect în timpul nopţii. De asemenea, chiar dacă doarme pe scaunul din maşină sau în cărucior, somnul copilului nu este la fel de odihnitor ca şi cel din pătuţ.

 6.       Nu faceţi ca ora somnului să devină stresantă pentru copil

Nu-i spune niciodată micuţului “Du-te la culcare! Acum ! “ Această replică este percepută ca un ordin şi devine în timp un motiv de anxietate pentru copil. Puiul de somn poate fi asociat cu “ o mică odihnă pentru micuţ şi pentru jucării”, iar somnul de noapte poate fi înlocuit cu clasicul ”nani-nani”.  Copii răspund mult mai bine la termeni care nu sunt atât de rigizi, de direcţi.
De asemenea, nu ridicaţi tonul la copilul dumneavoastră dacă are un coşmar şi ţipă. Veţi înrăutăţi situaţia, făcându-l să nu se simtă protejat. Cel mai indicat este să îi oferiţ un pahar cu apă sau lapte şi să îl liniştiţi, vorbindu-i foarte calm.

Somn uşor!

Surse:
aasmnet.org
parents.com
wikihow.com

V-au fost utile aceste sfaturi? Ce alte soluţi mai aveţi?Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră printr-un comentariu la articol.