5 lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre copiii nou-născuţi

kid-ideaAvem tendinţa să credem că bebeluşii se nasc fără prea multe calităţi, în afară de faptul că sunt adorabili, frumoşi, extrem de drăgălaşi. Aţi fi totuşi suprinşi să ştiţi că micuţii  au anumite abilităţi uimitoare,  care te vor lăsa pe gânduri.

5. Bebeluşii au simţul dreptăţii

Cercetătorii de la Universitatea Yale au făcut un experiment cu copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 luni, arătându-le un fel de spectacol de teatru de păpuşi care ilustra o poveste despre bine şi rău. Pentru a fi cât mai bine percepută de micuţi, personajele au constat într-un triunghi galben care ajuta o minge roşie să urce un deal, în timp ce un pătrat albastru îngreuna drumul mingii.Toate aceste forme geometrice au fost umanizate, pentru a fi mai interesante pentru copii. La final, când fiecare copil şi-a ales personajul preferat, 80% din scorul total revenind “salvatorului”- triunghiului galben.

De asemenea, un spectacol similar a fost prezentat unor copii de 8 luni, de data aceasta fiind vorba de un spectacol cu păpuşi adevărate. Ideea era că, în final,  o păpuşă aplica pedeapsa unei alte păpuşi, rele de altfel, care se bătuse cu o păpuşă bună. Copiii au preferat în mare parte, personajul întruchipat de cel care aplica pedeapsa.

Cu cât înaintează în vârstă, cu atât mai mult copii pot distinge binele de rău. Concepţia generală conform căreia ne naştem fără simţul dreptăţii, pe care trebuie să ni-l inspire părinţii sau să ne fie impus în şcoală, este oarecum greşită.

4.  Nou-născuţii au un reflex care îi face să-şi poată susţine întreaga greutate a corpului

Nu vă sfătui deloc să testaţi acasă această abilitate a noului născut! Micuţii au puterea similară maimuţelor, de a se prinde puternic de lucruri, folosindu-ţi mânuţele. Îşi pot susţine întreaga greutate, odată ce s-au agăţat de ceva cu mâinile. Reflexul, cunoscut sub numele de reflex palmar sau de apucare, poate fi uşor de observat atunci când te joci cu mânuţele lor şi eşti prins strâns de un deget sau, când micuţii strâng puternic de sfârcurile mamelor.

Din păcate, au existat chiar doctori care au vrut să testeze această capacitate a noilor-născuţi, pentru a vedea cât pot rezista agăţaţi cu mâinile de o bară. Marea majoritate a rezistat 10 secunde. Vestea proastă este că, începând cu vârsta de 6 luni, copiii îşi pierd această îndemânare.

3.  Nou-născuţii pot găsi singuri, din prima zi, pieptul mamei

Potrivit unor studii, un bebeluş cu vârsta de doar câteva minute e capabil să găsească , cu puţin efort, sursa de mâncare, respectiv sânul mamei. Dacă e pus pe burta mămicii, micuţul se târăşte încet şi găseşte singur, fără ajutor, sfârcul mamei. Se pare că pieptul mămicilor emite un miros specific, pe care doar micuţii îl pot detecta şi care îi poate ghida pentru a fi alăptaţi.

 2. Bebeluşii pot citi pe buze

După 6 săptămâni, bebeluşii încep să aibă contact vizual cu mama lor., iar după 6 luni, micuţii încep să privească atent buzele părinţilor, pentru a-şi da seama cum să producă în mod corect sunete. Potrivit cercetătorilor, de la vârsta de 4 luni, bebeluşii se uită fix la ochii celui care le vorbesc, la 6 luni, sunt atenţi la ochii şi gura vorbitorilor, iar între 8 şi 10 luni sunt atenţi doar la buzele celui care le vorbesc.  Prin urmare, veţi grijă ce vorbiţi în preajma bebeluşilor, pentru a nu ave surprize neplăcute atunci când ei scot primele cuvinte!

1. Copilul ştie când minţi

Într-un experiment, 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 16 luni au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup de copii a putu vedea cum un adult imita faptul că ar fi fost bucuros, odată ce a deschis o cutie goală. Al doilea grup a fost martor la bucuria adevărată unui adult care a găsit o jucărie în cutie. În partea a doua a experimentului,  adulţii au arătat copiilor cum să aprindă lumina, folosindu-şi frunţile. Marea majoritate a copiilor care a avut contact cu adultul sincer  i-a copiat comportmentul. În schimb, copiii care l-au cunoscut pe adultul mincinos nu au copiat aproape deloc comportamentul acestuia. Aşadar, aveţi grijă atunci când încercaţi să îl convingeţi pe cel mic să mănânce piure de mazăre, sub pretextul că ar avea gust de îngheţată. S-ar putea, în acest caz, să vă tranformaţi într-un mincinos foarte uşor de detectat pentru micuţi şi să fiţi genul de adult pe care ei nu se pot baza!

 

Sursă: cracked.com