10 trucuri pentru a-ţi convinge copilul să mănânce legume şi fructe

strawberry girlMai ales în timpul sezonului rece, micuţii noştri au nevoie de un regim sănătos, din care nu pot lipsi legumele şi fructele. Mulţi părinţi  au însă probleme în a-i convinge pe copii să mănânce astfel de alimente. Noi am ales 10 strategii testate pentru a-i face pe micuţi să guste măcar puţin din necesarul zilnic de legume şi fructe.

Poate nu toate trucurile noastre de convingere vor fi eficiente, însă măcar unul din 10 tot va funcţiona în timp, dacă suntem perseverenţi!

1. Lasă-l pe micuţ să aleagă!

Ştim cu toţii că orice copil adoră să aibă controlul deciziei. Atunci de ce să nu le dai din când în când acest control, mai ales când vine vorba de alegerea legumelor din care vei face o salată sau o supă? De asemenea, tot copii pot alege fructele care se vor servi la desert. Ia-l pe cel mic cu tine la piaţă sau la supermarket şi fă un pact cu el: fructele şi legumele pe care le alege  vor fi mâncate de toţi membri familiei.

2. Să gătim împreună!

Ca şi în cazul mersului la cumpărături, copiii vor fi extrem de entuziasmaţi să se implice în preparea mâncării. Pune-le la dispoziţie boluri în care să îşi facă paste, salate sau cartofi prăjiţi. Lasă-i la îndemână un bol mai mic cu amestec de legume. E uimitor cât de creativi pot fi copii la capitolul „gătit”.

3. Jucaţi-vă!

Faceţi din broccoli copăcei, din banane roţi de bicicletă şi din morcovi-alimentul minune care îi dă lui Bugs Bunny doza zilnică de umor şi energie! Fiţi creativi, mai ignoraţi îndemnul “Nu ne jucăm cu mâncarea!”.

4. Între mese, închide cămara cu dulciuri, dar lasă tot timpul la vedere legumele şi fructele!

Încercaţi să faceţi în aşa fel încât dulciurile să nu fie tot timpul la îndemâna celor mici. Dacă au nevoie de o gustare, oferiţi-le fie legume, fie fructe cu puţin topping de ciocolată. Învăţaţi-vă copilul că oricând îi va  fi foame, va găsi pe masa din bucătărie fructe şi legume delicioase! Tăiaţi-le în forme de inimioară, cerculeţ, steluţă, le puteţi pune pe o scobitori pentru a părea mai apetisante.

5. Evitaţi conservele

Legumele şi fructela la conservă nu îi vor încânta aşa de mult pe copii. Gustul este indiscutabil mai prost decât cel al produselor proaspete. Unii copii găsesc conservele “greţoase”, pe bună dreptate!  Puteţi opta pentru  târgurile bio de fructe şi legume, cei mici vor fi încântaţi să vă însoţească, comercianţii locali au diverse poveşti extrem de interesante  despre fructele şi legumele produse de ei.

6. Fii un exemplu -devorator de legume şi fructe!

Fiţi ca maimuţele ! Prin asta nu se înţelege să mâncaţi doar  banane, ci să fiţi un exemplu pentru copil. Dacă voi, ca părinţi, nu mâncaţi des fructe sau legume de faţă cu micuţul dumneavoastră, atunci sunt slabe şanse ca el să devină un consumator al acestui gen de mâncare.

7. Încearcă diverse feluri de preparare!

E foarte posibil ca micuţului tău să nu-i placă broccoli sau morcovul crud, ci preparat la abur. La fel, i se poate părea că merele coapte sunt mai delicioase faţă de cele crude, mai ales combinate cu scorţişoară ! Încearcă să găteşti legumele în mai multe feluri, pentru a descoperi gustul preferat al copilului tău.

 8. Culegem direct din grădină sau seră!

Copiii adoră să culeagă fructe sau legume! Mânuţele lor sunt tot timpul în mişcare. Poţi vizita pieţe speciale din care ei îşi pot culege legumele sau fructele. Poate un prieten are o grădină sau o sera de unde vă puteţi alege în voie ce vrea copilul.  De cele mai multe ori, cei mici nici nu au răbdare să gătiţi ce aţi cules, că şi muşcă din ingrediente!

9. Alege un sos delicios !

Micuţul tău sigur are un condiment preferat sau alte ingredient care îl pot determina să mănânce mai bine. Descoperă despre ce ingredient e vorba, fă un sos delicious şi toarnă-l pe legume! Poate fi vorba de smântână, oregano, busuioc, usturoi, sos de soia, sos de arahide, ghimbir, încearcă-le pe rând, în diverse combinaţii !

10. Încearcă! Nu merge? Mai încearcă din nou!

Gusturile copilului în materie de mâncare se pot schimba foarte des.  Nu renunţa din prima, dacă vezi că cel mic nu suportă să mănânce un anumit fel de  fruct sau o anumite legume. Va trebui să încercaţi de zeci de ori trucurile de mai sus pentru ca micuţul să vă fie complice în devoratul fructelor şi legumelor. Din moment ce şi tu îţi mânânci toate legumele din farfurie şi la gustări muşti din fructe, în timp, cel mic vă va lua prin surprindere şi vă va fura legumele şi fructele din farfurie !

Doar aşa ne alegem cu un copil sănătos!

Ce trucuri au funcţionat în cazul vostru?

Surse:

babble.com

North Shore Pediatric Therapy