Ziua Universală a Drepturilor Copilului

world_childrens_day_JPGToţi copiii din lume trebuie să ştie că există o sărbătoare universală, doar a lor! Pe 20 noiembrie se serbează  Ziua Universală a Drepturilor  Copilului.

Potrivit paginii oficiale a UNICEF, data Zilei Universale a Copilului a fost stabilită de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 1954. Ziua aceasta avea ca scop promovarea bunăstării copiilor de pretutindeni şi încurajarea comunicării între copiii din toată lumea.

Data de 20 noiembrie rămâne totuşi în istorie pentru că atunci au fost emise două acte ce reglementează normele pentru protecţia copiilor din întreaga lume : Declaraţia Drepturilor Copilului (1959) şi Convenţia Drepturilor Copilullui (1989). Convenţia, care cuprinde 54 de articole, a fost  adoptată de Adunarea Generală a ONU şi semnată în peste 80 de state.

În preambulul Declaraţiei Drepturilor Copilului este specificat faptul că “Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”.

Vă propunem o abordare accesibilă copiilor pentru Convenţia Drepturilor Copilului, realizată de UNICEF România. Documentul poate fi descărcat aici.

În România, cu ocazia acestei sărbători, au loc multe evenimente, dintre care trebuie să menţionam Festivalul Drepturilor Copilului, aflat anul acesta la cea de-a patra ediţie.

Tu cum sărbătoreşti Ziua Universală a Drepturilor Copilului ? Ne poţi răspunde printr-un comentariu la acest articol, sau trimiţându-ne imagini sau un video la adresa contact@calendarulmagic.ro. Vom publica materialele într-o rubrică specială !

Surse:

www.unicef.com

www.unicef.ro

www.unicef.org

www.institutfrancais-roumanie.com

www.psychologies.ro