Povestea lui Moş Nicolae

saint_nicholasMoş Nicolae este unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale copiilor din România, având o importantă semnificaţie spirituală şi pentru adulţi!

El răsplăteşte toţi copilaşii cuminţi în seara dintre 5 şi 6 decembrie, punându-le cadouri în ghetuţe. Se spune că micuţii care nu au fost cuminţi primesc nuiele.

Potrivit izvoarelor de cunoaştere creştină, Moş Nicolae este o proiecţie a Sfântului Ierarh Nicolae, pe care îl sărbătorim pe 6 decembrie.

Sfântul Nicolae, un simbol al carităţii, al dărniciei, ocrotitorul familiei şi al copiilor,  s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara din Asia Mică (Turcia de astăzi).

Numele Nicolae are o semnificaţie aparte, e format din cuvintele grecesti: nike-victorie, biruinţă şi laos – popor, având înţelesul general de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

De-a lungul timpului, au apărut foarte multe legende şi poveşti despre viaţa şi binefacerile lui Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie bogată. A rămas orfan la o vârstă fragedă şi  a moştenit averea părinţilor, pe care a împărţit-o celor nevoiaşi, fără ca el să-şi păstreze din bogăţiile lăsate de părinţi!

O legendă foarte cunoscută este cea a celor trei fete ale unui nobil sărac. Din cauza sărăciei, ele nu se puteau mărita. Când fetei celei mai mari i-a sosit vremea măritişului, Nicolae, care devenise între timp episcop în Myra (Turcia de azi) a lăsat într-o noapte,  la uşa casei nobilului, un săculeţ plin cu aur. Nicolae a fost la fel de darnic şi cu  cea de-a doua fată a boierului , atunci când ea trebuia să se căsătorească. Când a sosit timpul de măritiş pentru mezină, tatăl acesteia a stat de pază pentru a vede cine e binefăcătorul. Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-ar fi urcat pe acoperişul casei nobillului şi de acolo a dat drumul săculeţului cu bănuţi pe aur prin horn. Conform legendei, săculeţul ar fi picat într-o şosetă, de unde a apărut ulterior obiceiul agăţării şosetelor decorative de şemineu. Din acel moment, cine primea un cadou neaşteptat, ştia sigur că venea din parte lui Nicolae. Săculeţii cu aur făcuţi cadou fetelor boierului au devenit unul dintre simbolurile Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

O altă poveste spune că,  la întoarcerea din Ţara Sfântă, după călătoria făcută acolo cu scopul de a merge pe urmele lui Hristos, Nicolae s-a întors in Asia Mică  pe mare. La un moment dat, a început o furtună îngrozitoare. Corabia era cât pe ce să se scufunde. Atunci, Sfântul Nicolae s-a rugat, iar furtuna s-a oprit pe neaşteptate. Marinarii au fost extreme de surprinşi. După această întâmplare, Sfântul Nicolae a devenit  ocrotitorul marinarilor şi al călătorilor.

Tradiţia românească  ni-l înfăţişează pe Moş Nicolae într-o ipostază mitică : el apare pe un cal alb (făcând referire la prima zăpadă a iernii), tot Moş Nicolae e păzitorul Soarelui care se pare că vrea  să se furişeze spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasa lumea în întuneric şi frig. Moş Nicolae ocroteşte şi văduvele, copiii orfanii, fetele sărace care trebuie să se mărite, e stăpân peste ape; tot el îi salvează pe corăbieri de la înec  şi apără soldaţii pe timp de război.

 

Aţi fost copii cuminţi? Ce-aţi găsit în ghetuţe?

 

Surse:

St. Nicolas Center
crestinortodox.ro