Suntem în plin sezon rece, iar copiii sunt predispuşi la răceli. E adevărat, nu-i putem feri tot timpul de gripă şi răceală, dar există nişte paşi, care urmaţi în timp, vor face copilul vostru să fie sănătos şi să aibă o imunitate bună. Ştiţi cum se zice: e mai uşor să previi, e mai greu să tratezi.
1. Ieşiţi la plimbare cu cei mici, luaţi aer curat în piept!
E foarte răspândit mitul conform căruia temperaturile joase sunt principala cauză a gripei şi răcelii în rândul copiilor. De fapt, riscul de îmbolnăvire creşte mult mai mult în spaţiile închise, în care copii ar putea sta cu o duzină de persoane bolnave. Aerul proaspăt din parc sau pădure, plimbările în sezonul rece şi diferite activităţi sportive pe care cel mic le poate face, toate îl ajută să scape de bariera germenilor răcelii.
2. Fumatul interzis în preajma copiilor
Fumatul în perimetrul în care se află şi copii este nociv pentru aceştia. Copiii, ca fumători pasivi, devin mult mai susceptibili la răceală, cancer şi boli de inimă. Aşadar părinţii fumători ar trebui să evite cât de mult posibil fumatul în preajma copiilor. De asemenea, în cazul în care aveţi musafiri care fumează, încercaţi să îi rugaţi politicos să renunţe câteva ore la acest obicei, sau să le puneţi balconul la dispoziţie pentru acest obicei.
3. Meniu special de fructe şi legume pentru copii
Un copil sănătos are un regim de viaţă sănătos, deci mănâncă sănătoas. E foarte important ca să le dăm copiilor necesarul zilnic de fructe şi legume tot timpul, nu numai când sunt sunt deja răciţi sau gripaţi. Mineralele şi vitaminele din astfel de alimente-minune pot susţine imunitatea în faţa cotropitorilor ! Noi am dat deja o serie de sfaturi despre cum să îi convingem pe cei mici să mămânce fructe şi legume.
4. Evitaţi contactul apropiat care nu e necesar
Din păcate, o persoană purtătoare de virusul gripei poate răspândi germenii chiar înaninte de a prezenta simptomele, şi cu 5 zile după. Cei care au gripă deja ştiu la ce ne referim. Dacă sunteţi bolnavi, încercaţi să evitaţi contactul foarte apropiat cu copilul. Explicaţi-le copiilor că va dura doar o perioadă de timp, că e important să ţii distanţă faţă de cei bolnavi de gripă şi că în timp, totul va trece cu bine.
5. Odihnă, multă odihă
În timpul în care cel mic doarme, sistemul imunitar luptă împotriva viruşilor şi a bacteriilor care cauzează diferite boli. Lipsa somnului poate face ca băieţelul sau fetiţa dumneavoastră să fie o pradă mult ma uşoară pentru astfel de germeni. Vă reamintim că noi avem o serie de sfaturi pentru a asigura un somn liniştit al copiilor.
6. Nu lăsaţi copii să-şi atingă des ochii, nasul sau gura
Snt o mulţime de gerneni care zac pe mâinile noastre. E se pot infiltra foarte uşor în organism dacă ne frecăm nasul, ochii sau faţa. Încercaţi să-i convingeţi pe cei mici să se dezobişnuiască de acest obicei, la fel şi de rosul unghiilor!
7. Acoperiţi-vă nasul şi gura înainte de a strănuta
Evitaţi răspândirea germenilor atunci când tuşiţi sau strănutaţi, prin folosirea unei batiste. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, nu strănutaţi sau tuşiţi în palmă! Mai bine vă folosiţi de mâneca de la bluză sau de partea interioară a cotului. Întoarceţi-vă capul de la persoanele aflate la mica distanţă. Încercaţi să îi învăţaţi şi pe cei mici aceste reguli, făcând un joc distractiv.
8. Mâinile curate sus!
Nu putem şti niciodată cu câte bacterii sau viruşi am luat contact într-o zi. Trebuie să îi obişnuiţi pe cei mici să se spele des pe mâini, înainte şi după mâncare, după ce vă ştergeţi nasul, tuşiţi, sau folosiţi closetul. Folosiţi apă caldă, la 26-27 grade Celsius şi lăsaţi ca spuma săpunui să acţioneze măcar 20 de secunde. Puteţi face din asta un joc distractiv pentru copii, explicându-le că balonaşele de săpun vor câştiga bătălia cu bacteriile urâte.
9. Staţi acasă dacă sunteţi bolnav
Chiar dacă vrem să îi învăţăm pe cei mici să fie harnici, e de bun simţ să stăm acasă atunci când suntem bolnavi, pentru a preveni răspândirea răcelii în rândul altor persoane.
10. Vaccinarea
Potrivit Centrul pentru Prevenirea Bolilor din Statele Unite, cea mai sigură metodă de a scăpa de gripă este vaccinul. Vârstnicii şi copii sub 5 ani sunt cei mai expuşi la riscul gripei, însă vaccinarea fără consultul în prealabil al medicului nu este deloc recomandată.
Sursă: