Povestea soldatului – Teatrul Odeon, Bucureşti

Avem bucuria să vă anunţăm programarea spectacolului Povestea Soldatului, organizat de Teatrul Odeon în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei în data de 12 aprilie, ora 19:00. Muzica lui Igor Stravinski va fi interpretată de Silvestri Ensemble şi dirijată de Tiberiu Soare, iar narator va fi actriţa Dorina Lazăr.

La sfârşitul spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare va susţine o sesiune de autografe, dedicată cărţii Pentru ce mergem la Operă?,  apărută recent la Fundaţia Calea Victoriei. Volumul scris de Tiberiu Soare este publicat în condiţii grafice deosebite, cu ilustraţii originale realizate de Maria Surducan. Cartea reproduce cele 13 conferinţe susţinute de dirijorul Tiberiu Soare în anii 2012-2013 despre opere şi balete celebre din cadrul proiectului Fundaţiei Calea Victoriei PENTRU CE MERGEM LA OPERĂ?.

Cost carte: 40 ron, Cost redus (card fidelitate, studenţi, pensionari): 35 ron

 povestea soldatului

Povestea soldatului

muzica Igor Stravinski
libretul C. F. Ramuz
traducerea Şerban Foarţă
Narator: Dorina Lazăr
Dirijor: Tiberiu Soare

Silvestri Ensemble:
Monica Bălășoiu – vioară
Daniel Dumitrana – contrabas
Andrei Theodoru – clarinet
Ionuț Mardare – fagot
Oleg Răileanu – trompetă
Alexandru Moraru – trombon
Sorin Rotaru – percuție

Povestea soldatului reprezintă o capodoperă a muzicii secolului XX, în care compozitorul aduce un omagiu vechiului teatru popular rus, de care a fost fascinat încă din copilărie.

Stravinski a compus această lucrare în timpul primului război mondial, când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz.

Ramuz a creat o povestire – parabolă inspirându-se din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen. 

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră “concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente.
Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.

Data: sâmbătă 12 aprilie 2014,; Ora: 19:00
Durata: 1h 10’
Preţ cat. I: 31,80 lei; Preţ cat. II: 15,90 lei
Locaţie: Sala Majestic, Teatrul Odeon (Calea Victoriei, 40-42)

 

 

Articole similare:

.

Comentarii:

comentarii