PINOCCHIO – Teatrul Ţăndărică, Bucureşti

pinochioLuni, 24 Martie 2014, ora 10:00
PINOCCHIO – Teatrul Ţăndărică, București
spectacol copii
Regia: Cristian Pepino
Adaptare: Cristian Pepino
Scenografia: Cristina Pepino
Muzica: Dan Bălan
Distributia: Liliana Gavrilescu/Viorel Ionescu, Daniel Stanciu / Paul Ionescu, Mihai Dumitrescu/Marin Fagu, Petronela Purima/Ilona Hrestic, Roxana Vişan/Andreea Ionescu, Geo Dinescu/Daniela Ruxandra Mihai
Varsta: peste 3 ani
Durata: 50 min.

Cine este Pinocchio?     În  Pinocchio ni se povesteşte, la început, despre Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orăşel italian, care găseşte într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care ciopleşte o păpuşă de lemn pe care o botează Pinocchio. Aşa începe povestea lui Pinocchio, o păpuşă de lemn, care trece printr-o mulţime de peripeţii, din care învaţă ce înseamnă să fii bun şi ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băieţel adevărat. Povestea lui Pinocchio a devenit extreme de iubită de copii din întreaga lume,  a fost tradusă în zeci de limbi, a cunoscut adaptări făcute de scriitori celebri cum ar fi Alexei Tolstoi şi numeroase ecranizări, mai ales de desene animate.
Carlo Collodi (1826-1890)         A fost un scriitor şi ziarist italian, autor al unor eseuri şi al unor cărţi didactice pentru copii. El este autorul celebrului roman Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino..Activitatea lui de scriitor a început la vârsta de 20 de ani, prin recenzii pentru catalogul unui librar florentin. Ca jurnalist, a crescut în faimă în doar câţiva ani, contribuind la o mare varietate de periodice de pe întreg întinsul Italiei În anii 1850, Carlo  Collodi extinde preocupările de jurnalist cu cele de autor dramatic şi scriitor, dând o atenţie deosebită dezvoltării operei şi dramei. Carlo Collodi a început să scrie cărţi pentru copii în 1876, odată cu publicarea culegerii “I raconti delle fate” (“Povestirile zânelor”). Această carte a fost urmată de o serie de cărţi special concepute pentru uz şcolar, în care basmul se împletea cu prezentarea cunoştinţelor, o formulă care era destul de populară în acele vremuri şi pe care Carlo Collodi a interpretat-o cu o deosebită putere a imaginaţiei şi măiestrie scriitoricească. În anul 1881 a început să contribuie regulat la una din primele reviste pentru copii din Italia, “Ziarul pentru copii” (“Il giornale per I bambini”), care în primul său număr a publicat primul episod din “Aventurile lui Pinocchio”, intitulate la vremea aceea “Storia di un burattino” (“Povestea lui Burattino”).

 

Pinocchio la Ţăndărică            În această nouă versiune animaţia digitală ocupă un loc important, împletindu-se cu jocul la vedere al actorilor, cu păpuşile mari şi cu măşti le şi costumele  extrem de sugestive. Fiecare personaj important are un fragment muzical descriptiv.

Articole similare:

.

Comentarii:

comentarii