Concertul a cappella – Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” la (Casa Universitarilor)

Concert a capella cu ocazia Zilei Naţionale a României

Cu ocazia zilei naţionale a României, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta maestrului Cornel Groza, vă invită la Concertul a cappella susţinut marţi, 3 decembrie 2013, de la ora 19, pe scena Colegiului Academic. Din programul serii fac parte lucrări de mare popularitate, printre care şi creaţiile cu care Corul Filarmonicii a reprezentat România în cadrul turneului din Malaezia de anul acesta (iunie 2013): Ola, o che bon echo de Orlando di Lasso, Mă luai, luai şi La casa de peste drum de Tudor Jarda, Boleras Sevillanas de Enrique Fabrez, My Blue Heaven de Walter Donaldson, The Lion Sleeps Tonight de Julio Dominguez, Les feuilles mortes de Joseph Kosma, Odi et amo de Carl Orff, Juramento de Miguel Matamoros, Summertime de George Gershwin, Chindia de Alexandru Paşcanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Corul Filarmonicii de Stat “Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă. În 1986, prof univ. dr. Cornel Groza devine dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene.

O tendinţă manifestă în preocuparea repertorială a ansamblului este alternarea proiectelor vocal-simfonice cu cele de operă şi a cappella, cu un mare accent pe prezentarea celor mai valoroase lucrări ale compozitorilor români, atât pe scenele din ţară, cât şi pe scenele din străinătate, făcându-se astfel mesagerul artei interpretative şi creaţiei româneşti: prezentarea operei Oedip de George Enescu la Festivalul de la Lucerna, cu ocazia centenarului naşterii compozitorului român sau premiera absolută a operei Meşterul Manole de Sigismund Toduţă în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, 1986, sub bagheta lui Emil Simon.

Colaborările Corului Filarmonicii ,,Transilvania” la producţii de operă montate scenic au început deja din anii ‘70-’80, prin colaborările cu Festivalul din Martina Franca şi Pesaro (Italia). Dintre proiectele mai recente, se evidenţiază participările la Festivalul de la Cesarea (Israel), în anul 2000, cu opera Turandot de G. Puccini (în colaborare cu New Israeli Opera Tel Aviv), Ehrenbreitstein (Germania), în 2000, cu operele Nabucco şi Aida de G. Verdi (în colaborare cu Teatrul din Koblenz).

În anul 2003, numele corului clujean se regăseşte pe genericul filmului Patimile lui Hristos, în regia reputatului cineast Mel Gibson, cu imprimări realizate la Cluj-Napoca pentru coloana sonoră a acestui film de succes.
Înregistrările radio şi TV ale ansamblului sunt numeroase. Înregistrările discografice recente, în cadrul integralei lucrărilor vocal-simfonice de J. Brahms (Recviemul german, Nänieşi Schicksalslied, cu Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta lui Cristian Mandeal, producţie a casei de discuri Arte Nova) au intrat deja, după lansarea lor, în circuitul internaţional.

Marţi, 3 decembrie 2013, ora 19
Colegiul Academic

Concert a cappella cu ocazia Zilei Naţionale a României

Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Dirijor: Cornel Groza

Program:
Cristian Misievici – Triptic coral eminescian
Cornel Ţăranu – Cu mâne zilele-ţi adaogi
Hans Peter Türk – Das Herz
Adrian Pop – Les voix de la nuit
Orlando di Lasso – Ola, o che bon echo
Tudor Jarda – Mă luai, luai
La casa di peste drum
Enrique Fabrez – Boleras Sevillanas
Walter Donaldson – My Blue Heaven
Julio Dominguez – The Lion Sleeps Tonight
Joseph Kosma – Les feuilles mortes
Carl Orff – Odi et amo
Miguel Matamoros – Juramento
George Gershwin – Summertime
Gheorghe Danga – Sârba pe loc
Alexandru Paşcanu – Chindia

PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).

20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Articole similare:

.

Comentarii:

comentarii