Din nou la grădiniţă sau şcoală după vacanţa de iarnă. Cum să-i faci pe cei mici să accepte uşor schimbarea

Happy childrenCopiii se adaptează diferit la noul progrm de mers la grădiniţă sau şcoală după vacanţa de Crăciun. Unii sunt foarte trişti, anxioşi pentru că trebuie să renunţe la micile bucurii oferite în timpul vacanţei. Încercaţi să gândiţi ca un copil: ce v-ar plăcea să faceţi la şcoală sau la grădiniţă, odată ce v-aţi întors din vacanţă? Cum puteţi face mai uşoară tranziţia de la timpul liber şi distracţie la temele de casă, învăţat şi rutina de dimineaţă?

Noi vă propunem o serie de trucuri, de activităţi pentru copii pentru a şterge grimasele şi tristeţea de pe chipurile copiilor, înlocuindu-le cu zâmbete pe  chipuri luminoase. Toate trucurile sunt strâns legate între ele şi pot fi folosite atât de părinţi, cât şi de educatori sau învăţători.

1. Distracţia continuă, dar are un scop educativ
Spune-le din timp copiilor că după ce va începe şcoala sau grădiniţa, le vei pregăti o surpriză. În prima dimineaţă după vacanţă, reaminteştele de promisiunea făcută. Spune-le că le-ai organizat o mini-petrecere de Anul Nou pentru sfârşitul zilei. Petrecerea nu va fi cu mult fast, veţi pregăti mici gustări şi vă puteţi juca, dar puneţi accentul pe teme special,  precum faptul că Anul Nou înseamnă un nou început, mai multe bucurii, mai multe lecţii învăţate, mai mulţo prieteni, etc. Astfel, copilul îşi intră încet în ritm, cu optimism şi bună dispoziţie.

2.  Exerciţii de scris şi proiecte artistice
Exerciţiul acesta poate fi  făcut de educatori sau învăţători, dar şi acasă, de către părinţi. Exerciţiul de scris poate fi impărţit în două etape. Pe o foaie albă, copiii vor scrie o frază despre cel mai fericit moment din vacanţa de Crăciun. Pe o coală de hârtie cartonată, copii vor menţiona dorinţele lor, ce vor ei să îndeplinească în anul nou, cum vor să se simtă în anul nou. Copii care încă nu ştiu să scrie pot realiza diverse desene care să le ilustreze perioada cea mai fericită din timpul vacanţei sau dorinţele lor pe anul care a început. Folosiţi carioci în multe culori sau markere. Rulaţi hârtia cartonată în aşa fel încât să obţineţi un con şi capsaţi cartonul ca să nu se desfacă. Astfl aţi obşinut pălăriuţele de petrecere cu tema rezoluţiilor de nul nou pentru copii. După acest exerciţiu, îndemnaţii pe copii spre alte activităţi, iar de fiecare când e cazul, le puteţi  da să poarte acele pălăriuţe. Astfel, le veţi demonstra celor mici că le apreciaţi părerile şi simţul artistic şi îi veţi face să ştie să-şi aleagă, încetul cu încetul, anumite obictive în viaţă.

3. Mini-petrecere la grădiniţă sau şcoală, în care fiecare să împartă cu ceilalţi dorinţe, visuri şi prăjituri
Pentru educatori sau învăţători, propunem alocarea a 20-30 de minute a primei zile de după vacanţă unei mini-petreceri. Copii vor purta pălăriuţele pe care şi-ai scris rezoluţiile şi vor împărţi celorlalţi prăjituri aduse de acasă (noi recomandăm diferite figurine din turtă dulce, făcute de copii cu părinţii, acasă). Fiecare copil va citi acel paragraf care vorbeşte despre  cea mai frumoasă amintire a lor legată de vacanţa de Crăciun. De asemenea, micuţii vor putea enumera lista lor cu dorinţe,  mici proiecte şi ambiţii pentru anul nou. Pentru a face totul mai distractiv, copii pot mima anumite lucruri, sau pot crea ghicitori cu acţiunile  pe care vor să le desfăşoare sau cu sau lucrurile dorite în anul nou. Ceilalţi micuţi vor trebui să ghicească despre ce e vorba. Prin aceste activităţi pentru copii, veţi reuşi să creaţi un joc interactiv, să îi apropiaţi pe cei mici, să le încurajaţi amibiţiile şi visurile. Copiii vor începe astfel în noul an şcoala sau grădiniţa mai fericiţi şi mai zâmbitori.

 

Sursă: ehow.com