Bugetul şi spiritul lui Moş Crăciun, pe înţelesul copiilor

christmas-money-saving-tips-child-giving-presentMoş Crăciun cu plete dalbe nu mai are-atâtea salbe…

Se apropie Crăciunul, iar cadourile şi toate costurile implicate reprezintă o bătaie destul de serioasă de cap pentru unii părinţi. Ca mămică sau tătic, poţi ajunge la concluzia că nu îţi mai permiţi să cheltui pentru cadoul copilului la fel de mult ca  anul trecut, fie din cauza unor cheltuieli neprevăzute, fie pur şi simplu pentru că salariile sunt mai mici sau v-aţi hotărât să faceţi economii pentru alte lucruri necesare în casă. Cu alte cuvinte, bugetul lui Moş Crăciun e mai mic, iar voi trebuie să explicaţi asta copilului, fără să-l dezamăgiţi. Să ştiţi că nu aveţi de ce să vă simţiţi frustraţi, vinovaţi sau trişti.

Vă puteţi întreba, totuşi, cum pot eu, ca mămică sau tătic, să cheltuiesc cât mai puţin pentru copilul meu chiar de Crăciun, sărbătoare ce pune altruismul pe primul loc? Cum se va simţi copilul meu în dimineaţa Crăciunului, când va vedea că Moşul e mai sărac anul acesta? Ce s-a întâmplat, scrisoarea copilului nu a ajuns la Moş, Moş Crăciun nu îl mai iubeşte?!

Haideţi să vedem cum putem trece peste astfel de piedici aparent dificile şi care ne demoralizează. În fond, Crăciunul nu este sinonim cu ideea de cadouri scumpe şi multe, ci  Crăciunul ţine de alte sentimente, gesturi şi simboluri pe care vi le prezentăm în următoarea parte a articolului nostru.
În timp, cu răbdare, îi putem învăţa pe cei mici să preţuiască adevărata valoare a sărbătorilor de iarnă.

Cultura Crăciunului, între comercializare dusă la extrem şi adevărata valoare a spiritului sărbătorilor de iarnă

V-aţi întrebat vreodată de ce copiii dumneavoastră au nevoie de atât de multe lucruri de Crăciun? Din moment ce celebrăm naşterea lui Isus, de ce aşteptăm atîtea  cadouri?
Cultura populară şi mai ales cea comercială a Crăciunului a cheltuit mult timp şi bani în activităţi de relaţii publice sau marketing, pentru a idealiza imaginea unui Moş Crăciun darnic, în costum roşu, care aduce multe cadouri copiilor. Toţi trebuie să ţinem pasul, căci altfel nu se poate. Ei bine, nu este chiar aşa. Mulţi părinţi suferă şi se simt obligaţi să ofere mai  mult decât le permite buzunarul. Unii chiar amână plata facturilor şi cumpără celor mici ultimele jocuri apărute pe piaţă.
Gândiţi-vă cât de important este să îi invăţăm pe cei mici despre cheltuiala responsabilă a banilor, chiar dacă e vorba de” banii lui Moş Crăciun”. E o idee bună să te îndatorezi şi să cumperi fericire? Noi nu credem că o persoană responsabilă ar fi de accord cu aşa ceva.

Discuţia cu copiii despre sacul mai puţin plin al lui Moş Crăciun şi despre sufletul nostru care ar trebui să fie mai plin

Cum să ajungi la un consens cu copilul tău, pentru a-i explica situaţia delicată în care se află vistieria moşului ? Noi vă propunem să încercaţi să adăugaţi  un prefix mult mai semnificativ la sărbătoarea de Crăciun, cum ar fi „spiritul”. Să îi faceţi pe copii să simtă şi să gândească în termeni i spiritului de Crăciun.

Ce presupune spiritul Crăciunului? vă vor întreba cei mici. Trebuie să le explicăm copiilor că în spatele acestei imagini comercializate până la extrem a lui Moş Crăciun, stă de fapt ideea de a dărui altora ceva şi nu de a primi. Puteţi face aluzie la cadourile magilor pentru Isus. În fiecare dintre noi există de fapt spiritul lui Moş Crăciun. Le mai puteţi spune celor mici că voi, mami şi tati, v-aşi dat seama că fiecare pare că a uitat care e de fapt semnificaţia Crăciunului. Copiii pot fi totuşi foarte trişti, văzând că alţi copii primesc mult mai multe lucruri.

Datoria voastră este să le explicaţi că aţi ajuns la un consens, ca mamă şi tată, să cheltuiţi mai puţin şi că nu e vina copiilor dumneavoastră, ci pur şi simplu aţi ajuns la concluzia că sunt alte lucruri mult mai importante care pot fi dăruite sau apreciate de Crăciun. În acest sens, vă propunem o listă:

1. Cu o săptămână înainte de Crăciun şi inclusiv de Crăciun, înainte de cină, rugaţi toţi membrii familiei să enumere câte un lucru pentru care sunt recunoscători.

2. Fiecare persoană din familie va cumpăr un cadou pentru fiecare membru al familei, însă preţul cadoului să fie unul modest. Aşa îi putem învăţa pe cei mici bucuria lucrurilor mărunte.

3. Strângeţi o parte din hăinuţele şi jucăriile pe care cei mici nu le folosesc şi mergeţi cu ei pentru a le dona copiilor nevoiaşi din case de copii. Impactul va fi unul pozitiv pentru copii, în timp ei vor ţine la această tradiţie de Crăciun, dacă ştiţi să-i facă să aprecieze ce au.

4. Faceţi prăjituri şi mâncare, în familie şi apoi mergeţi la o familie cu copii care au dificultăţi, pentru a le demonstra efectiv copiilor dumnevoastră care este menirea sărbătorilor de Crăciun.

5. Încercaţi să vă adunaţi într-un grup mai mare şi să mergeţi cu colinda fie la un orfelinat, fie la o casă de pensionari.

Scopul acestor activităţi este de a-i face pe copii să se gândească la nevoile altora, care de cele mi multe ori sunt foarte mari. Să le arătaţi cum lucrurile mărunte îi pot face pe copiii săraci foarte fericiţi.
Fiţi creativi, începeţi de anul acesta o nouă tradiţie de Crăciun, care presupune acte de binefacere pentru copiii şi părinţii mai puţin norocoşi. În timp, cu răbdare, copii se vor întreba şi vor şti ce pot face ei pentru Moş Crăciun şi nu ce va face Moş Crăciun pentru ei. Copiii vor deveni astfel ei înşişi Moş Crăciun pentru alţi copii.

Ne-am inspirat puţin din: hitchedmag.com

Sursă foto: goodtoknow.co.uk