4 greşeli pe care le fac părinţii când vorbesc cu copiii lor

afpyellingChiar dacă ar exista cărţi precum  “Cum să devii o mămică sau un tătic perfect “sau “10 strategii testate care îţi garantează o comunicare eficientă cu copilul tău”, tot ar fi greu să fii părinte.
Probabil nu îţi dai seama când greşeşti în momentul în care comunici cu copilul tău, însă iată o listă pe care trebuie să o verifici în acest sens:

1.       Ameninţările şi tonul foarte ridicat

“Dacă nu duci gunoiul afară, nu mai mergem la film mâine!” Să zicem că acesta este un exemplu de “exprimare blândă“. Folosirea ameninţărilor, în speranţa că vei avea un copil mai responsabil, mai ascultător sau mai punctual, nu este o tactică de succes. Suntem influenţaţi de credinţa populară să credem  că privarea de anumite plăceri promise copilului, odată ce acesta nu ne ascultă, îl vor face mai responsabil. Din contră, strategia în discuţie  îl determină pe micuţ să creadă că, pentru orice lucru bun pe care îl face, va primi negreşit o recompensă. Mai mult, manipulările şi şantajele de genul vor crea nesiguranţă copilului, îl vor face să creadă că nu vei fi alături de el în situaţii dificile, că nu-l vei proteja. Astfel, copilul îşi pierde încrederea în tine. Totodată, dacă tonul vocii tale este unul ridicat atunci când îl cerţi, fiţi siguri că acelaşi ton va fi folosit de copil mai târziu, când va creşte. Va vorbi tăios nu numai cu dumneavoastră, ci şi cu cei din jur.

2.       Vina şi oferirea de exemple mai bune

“Ţi-am spus eu! E doar vina ta!” Gândeşte-te, de căte ori i-ai vorbit aşa copilului tău? Apelul la vină pentru fiecare greşeală pe care o face băiatul sau fetiţa ta îi provoacă acestuia sau acesteia doar anxietate, frustrare şi o imagine proastă de sine. E perfect normal ca micuţul tău să mai greşească, la fel cum şi tu făceai la vârsta lui.
“De ce nu poţi să fii mai politicos, ca fratele tău?”Poate consideri că folosirea comparaţiilor este o modalitate exelentă de a-l face pe copil să îşi dorească să fie mai bun. În majoritatea cazurilor,această tactică nu creează niciun sentiment  de competiţie sănătoasă, ci doar de gelozie şi neîncredere în forţele proprii .

3.       Agenda veşnic plină şi neatenţia

“Poftim? Poţi să mai repeţi, te rog? Nu am înţeles ce ai spus. Da, într-adevăr!” Suntem cu toţii ocupaţi, însă atunci când fiul sau fiica ta au ceva important de spus sau se simt trişti, ar trebui să intuieşti asta şi să îi asculţi. În schimb, tu crezi că rezolvarea imediată a problemei pe care aparent ai înţeles-o este cea mai bună soluţie. Le spui ceva de genul : “Da, e greu, dar să nu uiţi că mama şi tata te iubesc foarte mult ! ” Această metodă nu are niciun efect. Răspunsurile foarte scurte şi neimplicarea, neatenţia faţă de gândurile şi nevoile copilului tău îl vor face pe acesta să se simtă ignorant, ca şi cum nu are nimic important de spus.
Cea mai mare lovitură vine atunci când tu chiar îţi doreşti să comunici cu fiul sau fiica ta şi obţii o replică similară cu: “De ce să vorbesc cu tine? Tu oricum nu mă asculţi.”

4.       Dicuţiile prea lungi şi reamintitul

“Ţi-ai terminat temele? Ai făcut curăţenie la tine în cameră? Nu uita să mergi la dentist mâine. Eu vorbesc cu pereţii? Nu ţi-am spus eu să…?” Opusul vorbitului prea puţin  nu este nici pe departe o alternativă bună pentru a ajunge la o comunicarea eficientă cu copilul tău. Discuţiile interminabile, punerea multor întrebări, cu alte cuvinte, cicăleala, nu sunt o soluţie pentru a-l face mai atent sau mai organizat pe copil. Amintitul şi reamintitul nu sunt tehnici care îl fac pe cel mic să fie mai organizat sau mai motivat. Apelul la tactica reamintirii şi a vorbituli des te vor face în timp să simţi că vorbeşti la copilul tău, şi nu cu copilul tău.

Uneori e greu să ne înţelegem cu cei mici, pentru că nu am ajuns să îi înţelegem pe cei mici. La fel, e foarte posibil ca nici ei să nu ne înţeleagă, însă tot timpul este loc pentru o comunicare eficientă!

Surse:

psychologytoday.com
babble.com
greatschools.org

Dacă aveţi alte sugestii pentru acest articol sau alte metode folositoare de comunicare cu copiii, vă rugăm să ne lăsaţi impresiile într-un comentariu la  articol, sau să ne scrieţi pe adresa de e-mail contact@calendarulmagic.ro