3 abilităţi importante pe care orice copil ar trebui să le capete din timp

questions-from-simple-ideasExistă o serie de lecţii importante pe care copiii nu le învaţă în şcoală. Este vorba de lucruri importante care, am putea spune, se învaţă în aşa-numita „şcoală a vieţii”. Părinţii se simt de multe ori copleşiţi de problemele ce ţin de educarea, protejarea, sănătatea atât mentală cât şi fizică a copiilor. De aceea, vă propunem un scurt articol care vă poate pune pe gânduri. Atenţie însă, aceste sfaturi vin doar să propună alternatitve la educaţia clasică a copiilor. Aceste metode nu sunt testate ştiinţific, însă pot fi adevărate puncte de plecare pentru a face dintr-un copil un adult responsabil, organizat şi cu stima de sine ridicată.

1. Punerea de întrebări la momentul potrivit, persoanei potrivite
Nu-i aşa că v-aţi dori foarte mult ca micuţul dumneavoastră să fie capabil să înveţe singur să se descurce în viaţă? Motivul este simplu: în felul acesta, v-ar scuti de reproşuri şi de frustrările rezultate din faptul ccă nu îi puteţi învăţa destule lucruri. Ei bine, puteţi ajunge oarecum laPrimul pas în a fi autodidact este să ştii să pui şi  să îţi pui întrebări. Din fericire, copiii fac asta de mici, singura datorie a părintelui este să nu îi limite curiozitatea, prin avertismentul „Nu mai pune atâtea întrebări !” sau „Nu ştiu! Întreabă pe altcineva care ştie mai multe! Când copilul tău descoperă ceva nou şi pune întrebări legat de noua sa descoperire, găsiţi, alături de el, mai multe posibile răspunsuri, încurajaţi-l să îşi pună noi întrebări. Oferiţi o recompensp copilului pentru întrebările sale, nu îl pedepsiţi! Aţi fi miraţi să aflaţi că mulţi părinţi apelează la pedepse pentru a stopa curiozitatea copiilor.

2. Rezolvarea problemelor de unul singur, pentru a fi independent
Dacă un copil ştie să îşi rezolve singur problemele, fie că sunt legate de joaca cu prietenii sau de şcoală, atunci el va fi capabil să se descurce în aproape orice situaţie. O nouă nevoie, un mediu nou, dobândirea unor noi abilităţi, toate pot reprezenta probleme care trebuie rezolvate. Încercaţi să îi lăsaţi pe cei mici să descopere singuri posibilele soluţii la problemele lor. Nu le rezolvaţi voi de fiecare dată. Răsplătiţi-le eforturile de căutare a unei soluţii viabile, oferindu-le o recompensă semnificativă, nu neapărat bani sau dulciuri, ci pur şi simplu o încurajare care să îi facă de mici să aibă încredere în ei înşişi.

3. Crearea unei liste de priorităţi, pentru a fi organizat şi responsabil
Se spune că o persoană orgnizată şi responsabilă are o listă cu proiecte, cu priorităţi.  Aceste proiecte pot fi mai mari, mai mici, mai mult sau mai puţin complexe. Chiar şi redactarea articolului de faţă este un mic proiect, care necesită surse, resurse de timp, anumite calităţi ale redactoruli şi  un public interesat de tema textului de faţă.  Încercaţi să vă implicaţi copiii în proiectele dumneavoastră mai mici, să le arătaţi ce înseamnă să fii organizat, să ai priorităţi în viaţă, să pui suflet şi să te lupţi pentru ceva. Proiectele la care copilul v-ar putea ajuta pot fi legate de grădinărit, mici renovări sau curăţenie în casă, realizarea de economii pentru vacanţă, realizarea de obiecte hand-made sau orice alt lucru care vă pasionează. În timp, cel mic va câştiga tot mai multă încredere în forţele proprii, lucrând la proiectele părinţilor şi va fi capabil să îşi facă şi el o listă cu priorităţi.

Sursă: lifehatch.com